29.08.2013

CHLEB RYSKI



CHLEB RYSKI – jest to chleb żytni z zaparką, podobny do chlebu LITEWSKIEGO, który sprzedają na jarmarkach świątecznych.
Przepis pochodzi z książki „ 350 odmian pieczywa” P.Plotnikow, 1939r.
Chleb jest i pracochłonny i czasochłonny. 
Ale – warto!



11.07.2013

SERNIK JAPOŃSKI


Już wspominałam, że nie przepadam za sernikami.  Ale, kiedy zobaczyłam ten, a następnie przeczytałam  zachwycające  opinii, wątpliwości zniknęli – muszę upiec!

16.05.2013

CZEKOLADOWY TORT

Tort dla dorosłych - jest mocno czekoladowy z odrobiną rumu



          Dwie warstwy biszkopty na oleju z kakao,
 syrop z  rumem, 
krem z serka z ciemną czekoladą i odrobiną rumu, 
dżem z czarnej porzeczki, 
polewa "lustrzana"