CHLEB RYSKI –
jest to chleb żytni z zaparką, podobny do chlebu LITEWSKIEGO, który sprzedają
na jarmarkach świątecznych.
Przepis
pochodzi z książki „ 350 odmian pieczywa” P.Plotnikow, 1939r.
Chleb jest i
pracochłonny i czasochłonny.
Ale – warto!
SKLADNIKI na jeden chlebek ~ 800 - 900g
425 g - mąka żytnia TYP 700
50 g – mąka
pszenna chlebowa
25 g – słód
żytni ciemny
300 ml – woda
20 g – cukier
trzcinowy
7g – sól(~ 2 płaski łyżeczki)
1g - drożdże (nie koniecznie – tylko w okresie
letnim, albo jeżeli zakwas jest słaby) – do zaczynu
2 g – kminek
(kolendra)
I. Dzień wcześniej, a dokładniej ok. godziny 22
przygotowujemy zaparkę i zakwas
zaparka
85 g – mąka
żytnia TYP 700
2 g – kminek
(kolendra)
25 g – słód
żytni ciemny
225 ml – woda T
90°C
- · mąkę, słód i kminek wymieszać, zalać wodą – 100ml, wymieszać
- · dodać resztę gorącej wody I wyrobić do uzyskania jednolitej masy
- · przykryć i wstawić do piekarnika, piekarnik nagrzać do 80°C i wyłączyć. Zaparkę pozostawić w piekarniku do następnego dnia.
zakwas
10g (~ 1
czubata łyżeczka) – zakwas żytni aktywny 100% (1 część wody + 1 część mąki)
20g - mąka
żytnia TYP 700
20 ml – woda
· wszystko dokładnie wymieszać i
pozostawić do następnego dnia
II.
Następnego dnia rano robimy zaczyn
zaczyn
- · do zaparki dodajemy zakwas, 50 g mąki żytnej, 50 ml wody.
- · wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do nienagrzanego piekarnika.
- · włączyć piekarnik na 50 sekund, wyłączyć(w taki sposób T w piekarniku osiągnie niezbędny dla zaczynu 30 °C) i pozostawić na 4 godziny
III. Ciasto
zaczyn
290g - mąka
żytnia TYP 700
50 g – mąka
pszenna chlebowa
20 g – cukier
trzcinowy
7g – sól(~ 2
płaski łyżeczki)
25 ml – woda
- · Do zaczynu dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto : najpierw mieszamy wszystko albo plastykową szpatułką, albo metalową łyżką, następnie zakładamy na rękę jednorazową rękawicę, nalewamy do miseczki wodę i moczymy tam rękę w rękawice.
· Ciasto będzie bardzo kleiste (jak
plastelina). Dla tego, zanim zanurzycie rękę do ciasta, zanurzcie je w wodzie.
- · Gdy ciasto będzie jednolite – nie będzie widać mąki, ciasto wygładzić mokrą ręką, przykryć i wstawić do nienagrzanego piekarnika.
- · włączyć piekarnik na 50 sekund, wyłączyć(w taki sposób T w piekarniku osiągnie niezbędny dla zaczynu 30 °C) i pozostawić na 2 godziny
· po 2 godzinach uformować podłużny
bochenek, spryskać wodą i pozostawić go 1 godzinę.
· nagrzać piekarnik na 270°C (w oryginale
ten chlebek się piecze w piecu chlebowym, w którym na początku jest 320-340
stopni – to jest potrzebne, żeby chlebek nie rozerwało w czasie pieczenia)
· chlebek lekko poprawić mokrymi rekami,
delikatnie naciąć i spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 5 min
· po 5 minutach, obniżyć T do 160°C i
wypiekać jeszcze przez 30 min.
· gotowy chlebek posmarować gorącym
kisielem z maki ziemniaczanej, będzie miał
gładką i błyszczącą powierzchnie – nie koniecznie
Chlebek można śmiało
przechowywać do 2 tygodni w lodówce, zawiniętym w folię spożywczą
Nie spotkałam się jeszcze z chlebem ryskim, wygląda fantastycznie i na pewno tak też smakuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Chlebek dla tych, którzy preferują żytni.
OdpowiedzUsuń