Już wspominałam,
że nie przepadam za sernikami. Ale,
kiedy zobaczyłam ten, a następnie przeczytałam
zachwycające opinii, wątpliwości
zniknęli – muszę upiec!
składniki
na śr. 20 cm
300 g - serka śmietankowego
100 ml - mleka
50 g - masła
sok z ½ cytryny
60 g - mąki
30 g - mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli
6 żółtek
6 białek
140 g - cukru
wszystkie składniki muszą być
temperatury pokojowej
wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 150°C.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól –
wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Masło i serek zmiksować na małych obrotach do połączenia i
uzyskania gładkiej masy. Ciągle ubijając na małych obrotach,
stopniowo dodawać sok z cytryny i żółtka – pojedyncze.
Dodać mleko i mąki i ostrożnie wymieszać .
Do ubitych białek bardzo delikatnie wmieszać szpatułką masę serową do połączenia.
Ciasto wylać do tortownicy. Tortownicę
wstawić do większego naczynia żaroodpornego i nalać do niego wrzątku.
Wypiekać 70-80 min.
Nie otwierać piekarnik w trakcie
pieczenia sernika!
Wyjąć tortownicę z naczynia - bardzo ostrożnie,
usunąć folię i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu
wyswobodzić sernik z tortownicy.
Schłodzić w lodówce przed podaniem.
japoński *-* już samą nazwą mnie przekonałaś :3
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę bardzo smaczny i doskonały na upalne dni
OdpowiedzUsuń