pianka owocowa - malinowa
Nie ma nic łatwiejszego !
110 g - puree owocowego
150 g - syropu glukozowego/miodu sztucznego
225 g - cukru
30 g - skrobi ziemniaczanej
60 g - cukru pudru
25 g - żelatyny
45 g - wody/soku owocowego
- Połączyć cukier puder ze skrobią ziemniaczaną i przesiać przez sitko.
- Formę silikonową o wym. 20 x 30 cm (25 x 25, śr. 28 cm) posmarować olejem bezzapachowym i oprószyć cukrem pudrem ze skrobią.
Jeśli nie ma formy silikonowej o podobnych wymiarach, można użyć formy do pieczenia wyłożonej folią spożywczą (folię posmarować olejem bezzapachowym i oprószyć cukrem pudrem ze skrobią).
- Żelatynę wsypać do wody/soku i pozostawić do napęcznienia.
- 55 g puree owocowego i 75 g syropu glukozowego (miodu sztucznego) wyłożyć do wysokiej miski (szklanej albo metalowej) poj. nie mniej niż 3l. Wymieszać.
- Resztę puree, syropu i cukier włożyć do rondelka i podgrzewać aż masa osiągnie T 106C.
- Część masy dodać do żelatyny, dokładnie wymieszać i wlać do rondelka. Wymieszać.
- Przelać masę do puree z syropem i ubijać na najwyższych obrotach aż masa będzie pyszna i w miarę gęsta (opada jak wstążka i ma T 45 - 50C).
- Przelać masę do przygotowanej formy i pozostawić w T pokojowej na 6 - 8 godzin (lepiej na noc).
- Wierzch pianki oprószyć cukrem pudrem i skrobią i przełożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki nożem o szerokim ostrzu. Nóż za każdym razem smarować olejem bezzapachowym.
- Obtoczyć w cukrze pudrze ze skrobią.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz