Składniki na biszkopt 30 x 40 x 1cm
5 jajek (L) - białka i żółtka osobno
80 g - cukru
80 g - mąki
2 łyżeczki - kawy rozpuszczalnej
80 g - oleju
- Nagrzać piekarnik do 170C.
- Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
- Cały czas ubijając, dodawać olej.
- Mąkę wymieszać z kawą i dodać do ciasta. Zmiksować.
- Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na środek wyłożyć ciasto. Szpatułką rozsmarować na całej powierzchni i wstawić do piekarnika na 10 - 15 min.
- Papier do pieczenia oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na niego upieczony biszkopt "do góry nogami".
- Ostudzić.
Krem
300 g - serka śmietankowego z lodówki
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
- Krem rozsmarować na biszkopcie.
- Stężałą galaretkę pokroić w paski o szerokości 1,5 - 2 cm i ułożyć na krem wzdłuż dłuższego brzegu i ostrożnie zwinąć roladę.
- Roladę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz