Dla mnie rolada - to szybki deser
gdy mamy mało czasu,
a gości już pukają do drzwi.
Galaretka*
250 g - dżemu o dowolnym smaku
50 g - wody
10 g - żelatyny
- Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia na 20 - 30 min. Następnie podgrzać w mikrofalówce - nie gotować!
- Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z dżemem i wlać do plastikowego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Galaretka powinna mieć 1,5 - 2 cm wysokości
Składniki na biszkopt 30 x 40 x 1cm
5 jajek (L) - białka i żółtka osobno
80 g - cukru
80 g - mąki
80 g - oleju
- Nagrzać piekarnik do 170C.
- Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
- Dodać mąkę - cały czas ubijając!
- Do oleju dodać 2 łyżki ciasta, wymieszać i dodać do ciasta. Zmiksować.
- Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na środek wyłożyć ciasto. Szpatułką rozsmarować na całej powierzchni i wstawić do piekarnika na 10 - 15 min.
- Papier do pieczenia oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na niego upieczony biszkopt "do góry nogami".
- Ostudzić.
Krem
300 g - serka śmietankowego - w T pokojowej
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo inny aromat)
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo inny aromat)
- Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
- Krem rozsmarować na biszkopcie.
- Stężałą galaretkę pokroić w paski o szerokości 1,5 - 2 cm i ułożyć na krem wzdłuż dłuższego brzegu i ostrożnie zwinąć roladę.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMi rolady nie bardzo chcą wychodzić...
Ja też miałam ten sam problem dopóki przypadkowo nie trafiłam na ten przepis dziewczyny z Japonii na youtube (nieco go zmieniłam). Biszkopt wychodzi sprężysty, w miarę wilgotny, nielami się.
Usuń