Rolada dla miłośników wyrazistych
smaków!
Uwielbiam zioła
i wszystko co jest nimi przyprawiono!
Ale z góry uprzedzam,
że ta rolada zasmakuje nie każdemu !
że ta rolada zasmakuje nie każdemu !
Składniki na biszkopt 30 x 40 x 1cm
5 jajek (L) - białka i żółtka osobno
80 g - cukru
50 g - mąki
30 g - maku
80 g - oleju
- Nagrzać piekarnik do 170C.
- Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
- Dodać mąkę i mak - cały czas ubijając!
- Do oleju dodać 2 łyżki ciasta, wymieszać i dodać do ciasta. Zmiksować.
- Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na środek wyłożyć ciasto. Szpatułką rozsmarować na całej powierzchni i wstawić do piekarnika na 10 - 15 min.
- Papier do pieczenia oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na niego upieczony biszkopt "do góry nogami".
- Ostudzić.
Krem budyniowy (patissiere) truskawkowy
150 g - przecieru truskawkowego
25 g - cukru
1 łyżka - skrobi kukurydzianej
1 żółtko
25 g - masła
25 g - wody
2 - dużych listków bazylii zielonej
2 - dużych listków bazylii czerwonej
1 - gałązka tymianku
5 g - żelatyny
- Żelatynę wsypać do wody i pozostawić do napęcznienia.
- Przecier truskawkowy zagotować razem z ziołami.
- Cukier, skrobię i żółtko wymieszać. Mieszając trzepaczką, połączyć z gorącym przecierem.
- Gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje (2-3 min.).
- Wyjąc z kremu zioła, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Krem rozsmarować na biszkopcie.
- Biszkopt zrolować, unosząc papier do pieczenia wzdłuż jednego z dłuższych boków.
- Wierzch rolady posmarować odłożonym kremem i obtoczyć w okruszkach biszkoptowych.
- Odkroić nierówne końce rolady.
- Roladę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz