29.11.2015

Babeczki Szwardzwaldzkie

czyli Czarny Las




składniki na 24 szt śr. 5 cm
ciasto
250 g - cukru
3 - jajka
2 szt. - cukru waniliowego
250 g - oleju (bez zapachu)
200 g - serku śmietankowego
250 g - mąki tortowej
50 g - kakao
wiśnie* 
1,5 łyżeczki - proszku do pieczenia 
 * - wiśnie w rumie ( w wersji dziecięcej - wiśnie zalać sokiem pomarańczowym i pozostawić na 2 - 3 dni)
  • Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  • Dodać serek i wymieszać.
  •  Do powstałej masy  wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. 
  •  Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. W środek wcisnąć 3 - 4 wiśnie.
  • Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem. 
  • Studzić na kratce.


składniki na krem
150 g masła
300 g serku śmietankowego
100 g białej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Czekoladę rozpuścić, lekko ostudzić i utrzeć na puszystą masę razem z masłem.
  • Serek ubić i połączyć razem z czekoladowo-maślaną masą. Lekko ubić. 
  • Do rękawa  cukierniczego  z dowolną  końcówką włożyć krem  i wyciskać na babeczki.
  • Udekorować posiekaną czekoladą i wiśniami

 
smacznego!

1 komentarz:

  1. urocze, chętnie bym zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń