i placuszki twarogowe
sos karmelowo-truskawkowy
500 g - cukru
50 g - wody
300 g - przecieru truskawkowego
50 g - masła T pokojowej
- Przecier truskawkowy zagotować
- Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewać bez mieszania, aż karmel osiągnie pożądaną barwę.
Ciemny karmel będzie miał lekką goryczkę.
- Przerwać karmelizację, dodając masło, a następnie gorący przecier. Odstawić do ostygnięcia.
Można dodać 50 ml śmietanki 30% (wcześniej zagotować), aby karmel nie był ciemny.
Przechowywać w słoiczku w lodówce (u mnie najdłużej stał dwa tygodnie :).
Truskawkę można zastąpić poziomką, borówką, maliną ...
placuszki twarogowe
500 g - twarogu (może być chudy, tłusty albo półtłusty)
1/2 - łyżeczki soli
4-5 - łyżek cukru
1 jajko
5 czubatych łyżek - mąki(albo więcej - zależy od wilgotności twarogu)
cynamon albo cukier waniliowy
- wszystkie składniki włożyć do miski miksera i krótko ze sobą zmiksować.
- twaróg, jajko, cukier, sól i cynamon (cukier waniliowy) włożyć do miski i mieszać . Ma powstać masa bez dużych grudek. Dodać mąkę.
- Z ciasta uformować wałek o średnicy 5-6 cm (jak ciasto będzie się kleiło, podsypać mąką), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
- Po wyjęciu z lodówki pokroić nożem na plasterki grubością ok. 1 cm i smażyć z obu stron na rumiano na średnim ogniu.
- Obsmażone placuszki wyłożyć na blachę i wstawić na 15 min do nagrzanego do 100°C piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz