i krem karmelowo-truskawkowy
z serkiem śmietankowym
jako nadzienie do naleśników
składniki na ok. 500 ml soku
1 kg - truskawek
1oo g - cukru
- Umyty truskawki bez szypułek włożyć do miski,posypać cukrem, wymieszać. Podgrzewać w kąpieli wodnej przez 45-50 min.
- Przecedzić przez sito. Ostudzić. Trzymać sok w szklanych butelkach/słoiczkach w lodówce (u mnie najdłużej stał dwa tygodnie :).
- Ugotowane owoce można wykorzystać do przyrządzenia tortu albo deseru.
Sokiem można polewać lody, ciasta, albo naleśniki
Krem
300g - serku śmietankowego
3 - 5 łyżek sosu karmelowo-truskawkowego
- Lekko ubić serek z sosem - do połączenia składników.
- Upieczone naleśniki posmarować kremem i zawinąć.
- Podawać polane sokiem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz