15.06.2014

Sok truskawkowy

i krem karmelowo-truskawkowy 
z serkiem śmietankowym
jako nadzienie do naleśników





składniki na ok. 500 ml soku
1 kg - truskawek
1oo g - cukru
  • Umyty truskawki bez szypułek włożyć do miski,posypać cukrem, wymieszać. Podgrzewać w kąpieli wodnej przez 45-50 min.
  • Przecedzić przez sito. Ostudzić. Trzymać sok w szklanych butelkach/słoiczkach w lodówce (u mnie najdłużej stał dwa tygodnie :).
  • Ugotowane owoce można wykorzystać do przyrządzenia tortu albo deseru. 
Sokiem można polewać lody, ciasta, albo naleśniki







Krem 
300g - serku śmietankowego
3 - 5 łyżek sosu karmelowo-truskawkowego
  • Lekko ubić serek z sosem - do połączenia składników.
  • Upieczone naleśniki posmarować kremem i zawinąć.
  • Podawać polane sokiem truskawkowym.
Tak samo można przygotować sok z malin, jarzyn ...
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz