składniki na 30x20 cm
4 jajka
140 g - drobnego cukru
80 g - miodu
350 g - serka śmietankowego (można zastąpić śmietaną zakwaszoną, jogurtem naturalnym)
360 g - mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
8 dużych jabłek
1 łyżka soku z cytryny
- Jabłka pokroić w plasterki, włożyć do miski i dobrze wymieszać z sokiem cytrynowym.
- Jajka ubić c cukrem i miodem (40g), aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta.
- Dodać serek, zmiksować.
- Wymieszać suche składniki i dodać do ciasta, zmiksować.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć jabłka i polać miodem (40 g).
- Wypiekać w T 170C 50 - 60 min
Super to wygląda! I na dodatek z mąką owsianą!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/