szybkie paszteciki dla
niespodziewanych gości
3 szkl. - mąka (T500 - 550)
1 łyżeczka - drożdże suche
1 łyżka - cukier
1 łyżeczka - sól
1/2 szkl. - olej
200 - 250 ml - ciepła woda
- Połączyć suche składniki, dodać olej i wodę. Wymieszać do połączenia składników. Pozostawić na 20 min.
- Zagnieść miękkie elastyczne ciasto, rozwałkować ciasto na grubość ok.5 mm i wyciąć krążki śr. 8 - 10 cm.
- Na każdy krążek nałożyć 1 łyżkę farszu*, zalepić brzegi i rozpłaszczyć paszteciki, dociskając ręką do stolnicy.
- Posmarować jajkiem albo mlekiem.
- Nagrać piekarnik do 200C. Piec 15 - 20 min.
Ja wykorzystałam resztki puree ziemniaczanego (dodałam do niego podsmażoną na maśle cebulkę i koperek), może to być kapusta z jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz