kruchy spód,
owocowa marmolada,
sernik "japoński cotton",
lekki krem śmietankowy.
składniki na blaszkę 30x20 cm
Sernik "japoński cotton"
400 g - serka śmietankowego
200 g - śmietanki kremówki
60 g - masła
2 łyżeczki - soku z cytryny
40 g - mąki
40 g - skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki soli
6 dużych jaj (330 - 350 g)
160 g - cukru
wszystkie składniki muszą być
temperatury pokojowej
Wykonanie.
- Tortownice albo formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozgrzać piekarnik do 140°C.
- Mąkę, skrobię i sól – wymieszać.
- Białka ubić na sztywno z cukrem (100g) i sokiem z cytryny.
- Przygotować krem angielski. Śmietankę zagotować.
- Żółtka ubijać z cukrem (60g), aż powstanie biała pyszna masa. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać gorącą śmietankę.
- Przelać do rondelka i, ciągle mieszając, podgrzewać na umiarkowanym ognie (nie doprowadzać do wżenia!), aż krem osiągnie T 82C
drewnianą szpatułkę albo łyżkę zanurzyć w kremie, wyjąć i przesunąć palcem wzdłuż - jeśli ślad nie znika, krem jest gotowy
- Do gorącego kremu najpierw dodać serek - zmiksować, następnie - masło i ponownie zmiksować.
- Dodać suche składniki i zmiksować.W tym momencie można dodać aromat.
- Do ubitych białek bardzo delikatnie wmieszać szpatułką masę serową (stopniowo) do połączenia.
- Wypiekać ok. 60 - 70 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ostygnięty sernik wstawić na noc do lodówki.
Kruchy spód
150 g - mąki tortowej
100 g - masła
50 g - cukru
1 żółtko
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 min, albo do lodówki na godzinę.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min.
- Ostygnięte ciasto posmarować marmoladą (dżemem, konfiturą, galaretką) owocową (ok. 2 szklanek). Na wierzchu położyć sernik.
- Udekorować kremem.
Krem
300 g - serka śmietankowego - w T pokojowej
150 g - masła - w T pokojowej
50 g cukru pudru
150 g - masła - w T pokojowej
50 g cukru pudru
3 - 5 łyżek marmolady
- Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę.
Jeśli krem nie jest na tyle gęsty i nie trzyma kształt,
to dodać 5 g żelatyny rozpuszczonej w 10 g wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz