11.02.2016

Ciasto owocowe




kruchy spód,
owocowa marmolada,
sernik "japoński cotton",
lekki krem śmietankowy.
 




składniki na blaszkę 30x20 cm


Sernik "japoński cotton"
400 g - serka śmietankowego 
200 g - śmietanki kremówki
60 g - masła
2 łyżeczki - soku z cytryny
40 g - mąki
40 g - skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki soli
6 dużych jaj (330 - 350 g)
160 g - cukru
wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej

Wykonanie.
  • Tortownice albo formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Rozgrzać piekarnik do 140°C. 
  • Mąkę, skrobię i sól – wymieszać. 
  • Białka ubić na sztywno z cukrem (100g) i sokiem z cytryny.
  • Przygotować krem angielski. Śmietankę zagotować. 
  • Żółtka ubijać z cukrem (60g), aż powstanie biała pyszna masa. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać gorącą śmietankę.
  • Przelać do rondelka i, ciągle mieszając, podgrzewać na umiarkowanym ognie (nie doprowadzać do wżenia!), aż krem osiągnie T 82C  
drewnianą szpatułkę albo łyżkę zanurzyć w kremie, wyjąć i przesunąć palcem wzdłuż - jeśli ślad nie znika, krem jest gotowy
  • Do gorącego kremu najpierw dodać serek - zmiksować, następnie - masło i ponownie zmiksować.   
  • Dodać suche składniki i zmiksować.W tym momencie można dodać aromat. 
  • Do ubitych  białek bardzo delikatnie wmieszać szpatułką masę serową (stopniowo) do połączenia.
  • Wypiekać ok. 60 - 70 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ostygnięty sernik wstawić na noc do lodówki.


Kruchy spód
150 g - mąki tortowej
100 g - masła
50 g - cukru
1 żółtko
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym. 
 Nie trzeba ciasta zagniatać!
  •  Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 min, albo do lodówki na godzinę.
  •  Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min.
  • Ostygnięte ciasto posmarować marmoladą (dżemem, konfiturą, galaretką) owocową (ok. 2 szklanek). Na wierzchu położyć sernik.
  • Udekorować kremem.


Krem
300 g - serka śmietankowego - w T pokojowej
150 g - masła - w T pokojowej
50 g cukru pudru
  3 - 5 łyżek marmolady  
  • Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę.
Jeśli krem nie jest na tyle gęsty i nie trzyma kształt,
to dodać 5 g żelatyny rozpuszczonej w 10 g wody. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz