albo jabłkowe
składniki na 20 x 20 cm
zbieramy ciasto "do góry nogami"
zbieramy ciasto "do góry nogami"
czekoladowy biszkopt 40 x 30 cm
250 g - cukru
3 - jajka
2 łyżki - ekstraktu waniliowego (1 cukier w.)
250 g - oleju (bez zapachu)
200 g - serku śmietankowego
250 g - mąki tortowej
50 g - kakao
1,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
3 - jajka
2 łyżki - ekstraktu waniliowego (1 cukier w.)
250 g - oleju (bez zapachu)
200 g - serku śmietankowego
250 g - mąki tortowej
50 g - kakao
1,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
- Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać.
- W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
- Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
- Dodać serek i wymieszać.
- Do powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach.
- Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem.
- Studzić na kratce.
gruszki (jabłka) w karmelu
4 dużych gruszki (jabłka) - pokroić w plasterki
80 g - cukru
45 g - masła
1,5 łyżeczki - cynamonu
- Dno i boki foremki 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą.
- Cukier karmelizować, dodać masło i cynamon, wymieszać, dodać pokrojone gruszki (jabłka). Pozostawić na chwilę by wypuściły sok, po czym delikatnie mieszamy aż będą lekko szkliste. Przecedzić przez sitko.
- Do soku dodać ciepłą gotowaną wodę (ok. 150 ml)
- Na dno foremki wyłożyć gruszki (jabłka) i wstawić do zamrażarki.
Mus gruszkowy (jabłkowy
4 - 5 gruszek (jabłek)
60 g - cukru
1 łyżka - rumu (opcjonalnie)
1 limonka
400 g - śmietanki 30%
20 g - żelatyny
- Żelatynę wsypać do 50 g śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
- Gruszki (jabłka) obrać i zmiksować razem z cukrem, sokiem z limonki i rumem. Podgrzać do rozpuszczenia cukru.
- Żelatynę ze śmietanką podgrzać w mikrofalówce - nie gotować i połączyć z puree, wymieszać.
- Śmietankę ubić i połączyć razem z puree - mieszać delikatnie.
- Biszkopt przekroić na pół (20 x 20 cm) i nasączyć sokiem.
- Wyjąć foremkę z gruszkami z zamrażarki i na gruszki wyłożyć połowę musu. Wyrównać.
- Na mus położyć biszkopt, lekko przycisnąć i wyłożyć resztę musu. Przykryć drugim biszkoptem. Biszkopt lekko przycisnąć.
- Ciasto wstawić do zamrażarki na 2- 3 godziny.
- Po wyjęciu z zamrażarki zdjąć rant, folię i odwrócić ciasto.
- Rozmrażać w lodówce. Wyjąć z lodówki za pół godziny przed podaniem.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz