tort śr. 18 cm
biszkopt (śr.18 cm)
200 g – mąki
40 g – skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka – sody
szczypta soli
40 g – skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka – sody
szczypta soli
- wymieszać
300 g – soku jabłkowego
50 g – cukru
50 g – oleju
- cukier rozpuścić w soku, dodać olej i zmiksować ręcznym blenderem, dodać sypki składniki, wymieszać, piec w T 160 – 180C ok. 20 min
- ciepły biszkopt zawinąć w folię spożywczą i schować na noc do lodówki.
mus
jabłkowy
200 g – soku jabłkowego
1 łyżeczka – agar-agaru
1 łyżeczka - cukru
200 g – soku jabłkowego
1 łyżeczka – agar-agaru
1 łyżeczka - cukru
- cukier połączyć z agarem i wsypać do soku, wymieszać, odstawić na 10 min, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min ciągle mieszając
- pozostawić do wystygnięcia, zmiksować i przełożyć do rękawa cukierniczego
krem
500 g – soku jabłkowego
50 g – kaszy manny/kukurydzianej
500 g – cukru
6 g – agar-agaru
500 g – soku jabłkowego
50 g – kaszy manny/kukurydzianej
500 g – cukru
6 g – agar-agaru
- wszystko wymieszać i pozostawić na ok. 20 mi
- gotować ok. 10 min, zmiksować aż powstanie pyszna masa, przełożyć do rękawa cukierniczego i od razy wykorzystać
- biszkopt przekroić na 3 blaty
- jeden blat położyć na paterze i obficie nasączyć sokiem jabłkowym, wyłożyć 1/3 kremu, na krem - 1/2 musu, przykryć drugim blatem, blat obficie nasączyć sokiem jabłkowym, wyłożyć 1/3 kremu, na krem - resztę musu, przykryć trzecim blatem, blat obficie nasączyć sokiem jabłkowym, na wierzch wyłożyć resztę kremu
Twój tort wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie <3 A te składniki wystarczą na jaką średnicę formy?
OdpowiedzUsuńśrednica 18 cm ;)
Usuń