100g – mąki żytniej 720
100g
– mąki żytniej razowej
100
g – mąki gryczanej
1,5
łyżeczki – sody
¼
łyżeczki – soli
¼ łyżeczki – kwasku cytrynowego
- wymieszać
250
g – mleka roślinnego
100
g – cukru
100 g – oleju
- cukier rozpuścić w mleku, dodać olej i zmiksować ręcznym blenderem
- dodać sypkie składniki, wymieszać
- piec w T 170 – 180C ok. 20 min
glazura
30
g – aquafaby (woda po ciecierzycy lub innej roślinie strączkowej)
60 g – cukru
- cukier wsypać do aquafaby i podgrzewać dopóki cukier się nie rozpuści
- następnie masę ubić, aż zbieleję, zwiększy swoją objętość i będzie puszysta
- na wierzch keksa wyłożyć ok. 200 g mrożonych malin , na maliny – glazurę i wstawić keks na 5 min do piekarnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz