czyli ciasto bezowe.
Dakłas (dacquoise) - jest to tradycyjny tort
południowo-zachodniej Francji.
Składa się on z dwóch-trzech spodów
z ciasta bezowego z mielonymi migdałami - dakłas
(niekiedy z dodatkiem orzecha laskowego, kokosu albo pistacji)
przełożonych kremem.
Nazwa tortu jak i spodów pochodzi od nazwy miasteczka Dax.
Ciasto dakłas robią z białka, cukru(cukru pudru) i mielonych migdałów.
Zazwyczaj proporcji (wagowe) ciasta bezowego to 1 część białka i 2 części cukru(cukru pudru).
Przy robieniu ciasta dakłas połowa cukru zamienia się na mielony migdały (orzech laskowy, kokos, mąkę).
Składniki na spód śr 22 cm x 3 cm (20 x 20 x 3cm)
90 g - mielonych migdałów
75 g - drobnych wiórków kokosowych
75 g - cukru pudru
starta skórka z dwóch limonek
200 g - białka (4 - 5 szt)
150 g - cukru
płatki migdałowe
- Wymieszać cukier puder z mielonymi migdałami i przesiać do miski. Dodać wiórki kokosowy, startą skórkę z limonek i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
- Ubitą pianę delikatnie wymieszać z suchymi składnikami.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. Ciasto posypać płatkami migdałowymi.
- Wypiekać w T 180C (bez termoobiegu) 25 - 30 min.
Upieczone ciasto jest miękkie, wilgotne i bardzo delikatne.
Nie będzie można go przekroić na pół (wzdłuż).
Dla tortu upiec dwa spody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz