21.12.2014

Watruszka z ziemniakami

czyli rosyjska drożdżówka z ziemniakami.



Mogą być  również z twarogiem, cebulką,
jajkiem i szczypiorkiem,
albo z kapustą i grzybami
i wtedy świetnie pasują do wigilijnego barszczu :)

7.12.2014

3.12.2014

Czekoladowa choinka



Idą święta 
i każdy szuka  coś wyjątkowego na prezent dla bliskich. 
Czekolada – to świetny prezent na gwiazdkę. 






A własnoręcznie zrobiona   
czekoladowa  choinka 
na pewno zaskoczy twoich bliskich!





2.12.2014

Tort "Opera truskawkowo-bazyliowa"

Tort "Opera" - 
to czekoladowo-kawowy 
klasyczny tort francuski.
Składa się on z trzech warstw biszkoptu Joconde, 
nasączonych syropem kawowym 
i przełożonych kremem kawowym
i musem czekoladowym
 


Moja "Opera" - jest w wersji tuskawkowej


26.10.2014

Tarta serowo-czekalodowa





 





Mój pierwszy ser



Wędrując po internecie w poszukiwaniu przepisu na tradycyjny polski chleb,
trafiłam na blog 
 W poszukiwaniu SlowLlife.
A tam nie tylko przepisy chleba,
no i sera domowej roboty.
Lubię podejmować wyzwania, tak  więc postanowiłam zrobić ser!





Prawda wyszedł nie taki ładny,
ale smakował wyśmienicie! 
Dojrzewał 3 tygodnia - dłużej nie dało się wytrzymać!
Zrobiłam go z 5 l mleka.  
A z serwatki wyszło wprawie 300 g ricotty 







22.09.2014

Ciasteczka zbożowe


- są bardzo kruche, 
są bardzo smaczne...



Mojej córce bardzo zasmakowały ciasteczka belvit.
Ale są za drogi i nie wszystkie składniki są zalecane do częstego spożywania.
Więc, postanowiłam upiec je sama -
wyszły znakomite!  



6.09.2014

25.07.2014

Tarta sernikowa

Miała być tarta agrestowa,
ale córka chciała sernik.




Tak właśnie powstała tarta sernikowa
z marmoladą agrestową.



23.07.2014

Waniliowo-cytrynowa kostka


z kaszy manny i/albo kukurydzianej.





Bardzo łatwe w przygotowaniu.
Ciasto jest mięciutkie i wilgotne.
Naprawdę warto go upiec!


16.07.2014

Lekki tort truskawkowy


 - na pożegnanie z truskawką.
A wydawało się że ona nigdy się nie skończy!
Ale niestety, wszystko co dobre, 
szybko się kończy :( 









2.07.2014

Razowy kwas chlebowy -


to orzeźwiający, lekko gazowany, 
a co najważniejsze - naturalny napój! 

Najlepszy na letni upały i nie tylko!
(mam nadzieję że przyjdą:)






26.06.2014

25.06.2014

Chmeli-suneli


niezwykle aromatyczna i jednocześnie łagodna w smaku 
kaukaska mieszanka ziół.
Bardzo popularna w kuchni Gruzji.




Stosowana jest do dań z warzyw, 
do potraw mięsnych.
Jest niezastąpiona podczas marynowania
mięsa na grylla.
Pieczony kurczak marynowany 
w chmeli-suneli
smakuję wyśmienicie! 
A kiełbasa na grylla przyprawiona 
chmeli-suneli jest przepyszna!