niezwykle aromatyczna i jednocześnie łagodna w smaku
kaukaska mieszanka ziół.
Bardzo popularna w kuchni Gruzji.
Stosowana jest do dań z warzyw,
do potraw mięsnych.
Jest niezastąpiona podczas marynowania
mięsa na grylla.
Pieczony kurczak marynowany
w chmeli-suneli
smakuję wyśmienicie!
A kiełbasa na grylla przyprawiona
chmeli-suneli jest przepyszna!
A kiełbasa na grylla przyprawiona
chmeli-suneli jest przepyszna!
do przygotowania mieszanki bierzemy
wysuszone i drobno zmielone zioła
skład
bazylia
koper
kolendra
majeranek
papryka ostra (1-2% gotowej mieszanki)
szafran (0,1% gotowej mieszanki)
natka pietruszki
seler
liść laurowy
cząber
mięta
kozieradka
hyzop
- wszystkie składniki dobrze wymieszać;
- zioła miesza się w równych częściach z wyjątkiem papryki i szafranu;
- składniki "na czerwono" - to wersja uproszczona (podstawowa);
- przechowywać w szklanych zamkniętych pojemniczkach w temperaturze pokojowej.
Tej mieszanki nie da się "przedawkować"!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz