29.12.2013
20.12.2013
16.12.2013
10.12.2013
Tort Kilimandżaro
Przypadkowo trafiłam na zdjęcie tortu.
Jednak ten przepis mnie nie zaciekawił.
Najpierw chciałam co nieco w nim zmienić,
lecz (jak to zazwyczaj u mnie bywa) od tortu pozostała
tylko nazwa.
świąteczny wariant - kwiatek został zrobiony z czekolady
28.11.2013
19.11.2013
18.11.2013
17.11.2013
29.10.2013
Tort urodzinowy
Jeden - mocno czekoladowy z rumem - dla dorosłych:
Dwie warstwy biszkopty na oleju z kakao, syrop z rumem,
krem z serka z ciemną czekoladą i odrobiną rumu,
dżem z żurawiny,
polewa "lustrzana" (glasaż)
A ten drugi - dla dzieci
25.10.2013
Tort grylażowy
Wystarczyło mi posmakowanie tylko jednej łyżeczki nutelli,
która od razu zainspirowała mnie na stworzenie tego tortu.
Biszkopt zrobiłam według przepisu z książki znanego austriackiego cukiernika Karla Schuhmachera "Wiener Süßspeisen"
Już dawno chodzi on(biszkopt) mi po głowie, leć wciąż nie wiedziałam z jakim kremem go skomponować
21.10.2013
5.10.2013
28.09.2013
14.09.2013
29.08.2013
11.07.2013
SERNIK JAPOŃSKI
Już wspominałam,
że nie przepadam za sernikami. Ale,
kiedy zobaczyłam ten, a następnie przeczytałam
zachwycające opinii, wątpliwości
zniknęli – muszę upiec!
3.07.2013
17.06.2013
13.06.2013
5.06.2013
16.05.2013
CZEKOLADOWY TORT
Tort dla dorosłych - jest mocno czekoladowy z odrobiną rumu
Dwie warstwy biszkopty na oleju z kakao,
syrop z rumem,
krem z serka z ciemną czekoladą i odrobiną rumu,
dżem z czarnej porzeczki,
polewa "lustrzana"