czyli tort dla ambitnych
Nie jest ten
tort a ni pracochłonny, a ni czasochłonny.
Prawda, jak
zawsze, trochę zmieniłam przepis
Tort składa
się z 4-h spodów: makowy, z orzechem włoskim, kokosowy, migdałowy.
Składniki na 1 spod Ø 20 cm:
2 jajka
2 łyżki
cukru pudru
50 gr +
1łyżka maku, albo mielonego migdała,
albo mielonego orzechu włoskiego wiórków kokosowych*
sok z ¼
cytryny (albo 1 gr kwasku cytrynowego) – sok nie dajemy do spodu makowego
* - do spodu z kokosem zamiast
dodatkowej łyżki kokosu dajemy 1 łyżkę mąki
Krem:
200 gr masła
1 szklanka
mleka
1 jajko
50 gr cukru
(¼ szklanki)
15 gr mąki
ziemniaczanej (czubata łyżka)
2 – 4
czubaty łyżeczki kawy zbożowej rozpuszczalnej
1 łyżka
masła
½ łyżeczki
ekstraktu waniliowego
szczypta
soli
ponadto:
słoik (ok.
400 gr) dżemu morelowego
100 gr
suszonych morel – jeżeli dżem ma bardzo delikatny smak i aromat
Wykonanie
Spody upiec
dzień wcześniej
Jajka z szczyptą soli i cukrem ubić na pyszną pianę. Masa powinna
powiększyć się w 4 razy.
Do masy wsypać mak(orzechy,
migdały, albo kokos)
Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia.
Wypiekać ok. 10 min w temp. 160°C z termoobiegiem
Spody są
bardzo delikatne!
Krem
Zagotować
mleko.
Jajko,
cukier, sól, mąkę ziemniaczaną – dobrze wymieszać.
Do masy
wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko, stale mieszając i gotujemy jako
budyń.
Gdy krem
nieco ostygnie, dodać łyżkę masła i
wymieszać trzepaczką, aż krem wchłonie masło i będzie gładki.
Masło
ucieramy na „puch” i dodajemy po łyżce krem,
ubijając, aż składniki się połączą i krem będzie gładki.
Suszone
morele ugotować do miękkości z niedużą ilością wody. Zmiksować i dodać do dżemu.
Składamy tort
Spod makowy
smarujemy ¼ dżemu, na dżem – ¼ kremu.
Na spod
makowy układamy spod orzechowy, smarujemy
¼ dżemu, na dżem – ¼ kremu
Na spod
orzechowy układamy spod kokosowy, smarujemy
¼ dżemu, na dżem – ¼ kremu.
Na spod
kokosowy układamy spod migdałowy, smarujemy
resztą dżemu.
Boki tortu
smarujemy resztą kremu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz