31.05.2014
29.05.2014
22.05.2014
Tort "Napoleon"
Niesamowicie smaczny tort z dzieciństwa!
Dobrze znany i bardzo popularny tort na terenach byłego Związku Radzieckiego.
Tort składa się z kilku warstw
cienkiego ciasta "niby francuskiego"
przełożonych delikatnym kremem z orzechami.
Oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów:
inne ciasto - bardziej przypominające kruche, niż francuskie,
albo krem z masła i mleka zagęszczonego słodzonego.
16.05.2014
15.05.2014
12.05.2014
8.05.2014
Osetyński placek z mięsem - fyddżyn
Jest to placek drożdżowy.
Ciasto się robi na kefirze,
albo na zsiadłym mleku,
albo na kwaśnej śmietanie.
Jest bardzo mięciutkie, sprężyste.
W Osetii zawsze robią po trzy placki,
które symbolizują ziemię, niebo i słońce.
Placek musi być 1,5 - 2 cm grubości.
Im cieńszy placek,
tym gospodyni jest lepsza!
(Mój miał grubość 2,5 cm - nie wszystko stracone:) )