Farsz do osetyńskiego placka
zazwyczaj przygotowany jest z białego sera owczego i z botwinki, z ziemniaków,
z szczypiorku, z kapusty, z ...
w proporcji 1:1.
Osetyńskie placki mają różne nazwy.
Nazwa placka się składa z nazwy drugiego składnika i przyrostka "dżyn"
ciasto na 3 placki śr. 30-40 cm
100 ml - mleka
15 g - drożdży
1 jajko
200 ml - jogurtu naturalnego
1 łyżka - cukru
2 łyżki - oleju
sól
500-600 g - mąki typ 500
- Drożdże rozpuścić w mleku i połączyć z pozostałymi składnikami oprócz oleju.
- Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość luźne.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok 1,5 - 2 godziny).
nadzienie
300 g - botwinki bez buraczków (2 małych albo 1 duży pęczek)
300 g - białego sera owczego (można zastąpić fetą)
pieprz
- Botwinkę opłukać, drobno pokroić i sparzyć by zmiękły. Dobrze odcedzić.
- Ser rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką. Przyprawić pieprzem.
- Ciasto podzielić na trzy części.
- Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko na okrągły placek.
- Farsz podzielić na trzy części, z każdej zrobić kulę i umieścić na środku placka.
- Brzegi ciasta zbieramy nad kulą farszu i zlepiamy.
- Kulę spłaszczamy rękami albo wałkiem bardzo ostrożnie, tworząc placek.
- Na środku każdego placka zrobić dziurkę.
wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuń