26.03.2014

Sernik "japoński cotton"


Bardzo delikatny sernik 
o cudownej aksamitnej, kremowej konsystencji.
 Leciutki jak piórko!




Już kilka razy piekłam ten sernik,
 ale nie byłam do końca zadowolona z efektu.
Trochę zmieniłam przepis 
i sernik wyszedł taki jak chciałam.



22.03.2014

Zefir z czerwonej pożeczki





Przepis tu.
50 g puree jabłkowego i 50 g cukru zastąpiłam 100 g dżemu z czerwonej porzeczki.




smacznego!

19.03.2014

Sernik jabłkowy





Przez przypadek kupiłam serek 
naturalny 0% 
i nie wiedziałam co mam z nim zrobić 
(czasami to się zdarza). 
W Internecie znalazłam bardzo ciekawy przepis 
i postanowiłam spróbować. 
Przepis ten pochodzi z książki  
 «Tolle Torten. Cafes&Konditoreien»
Opowiada ona o najlepszych 
niemieckich cukierniach.

Sernik jabłkowy - przepis "Cafe Einstein"

 


11.03.2014

Sernik karmelowy



Aksamitny i kremowy
sernik karmelowy na zimno
z ledwie wyczuwalną goryczką.

9.03.2014

Babka z mąki grynaczanej



Szukałam przepis na biszkopt 
z mąki gryczanej,
a trafiłam na przepis babki - dziękuję Ewo!
Tą babkę piekłam już dwa razy.
Jest bardzo delikatna, 
nie jest wilgotna ale też nie jest sucha. 
Ma lekki gryczany smak i aromat.
Naprawdę warto spróbować!