29.01.2014

Pain d'Epices - czyli francuski keks korzenny



Keks jest bardzo delikatny, mięciutki.
A jaki aromat!
Jak pisze autorka przepisu, jest doskonały 
jako samodzielny deser, świetnie się nadaje do potraw z gęsi,
oraz jako składnik deseru na słodko!


27.01.2014

Wafelki z kremem toffi




Moja córka uwielbia wafelki z toffi. 

Ale niestety, w skład masy toffi wchodzi margaryna.

Jak już pisałam wcześniej, 

nie używam margaryny -

staram się odżywiać moją rodzinę zdrowo,

więc  zrobiłam toffi sama.

To nie jest trudne!


24.01.2014

Babeczki z zefirem brzoskwiniowym



Co to jest krem-zefir?
 Jest to przepyszny krem robiony z ubitych białek, dżemu owocowego i środka żelującego. 
Trochę przypomina marshmallow.

29.12.2013

Tort "Bûche de Noël" -



 "Ptasie mleczko"

tym razem z wykorzystaniem portweinu


 
Miałam  tydzień "Ptasiego mleczka",
ale tym razem w propozycji świątecznej -
Bûche de Noël - bożonarodzeniowe polano

To świąteczny tort,  który jest  spożywany w czasie
 Świąt Bożego Narodzenia
 we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii... 



10.12.2013

Tort Kilimandżaro


Przypadkowo trafiłam na zdjęcie tortu.
Jednak ten przepis mnie nie zaciekawił. 
Najpierw chciałam co nieco w nim zmienić, 
lecz (jak to zazwyczaj u mnie bywa) od tortu pozostała 
tylko nazwa.

świąteczny wariant - kwiatek został zrobiony z czekolady