Cudowne jesienne muffinki
z dodatkiem dyniowego puree
z lekkim kremem z serka śmietankowego
składniki na 12 duże albo 24 małe muffinki
pieczona dynia
1 kg obranej i pokrojonej w małą (ok 1,5 x1,5cm) kostkę dyni100 g - cukru
sok i starta skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki oleju
- Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć dynię, polać sokiem i posypać startą skórką z pomarańczy. Przykryć folią aluminiową ( stroną matową na zewnątrz) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C. Piec przez 30 - 50min (w zależności od rodzaju dyni) do miękkości.
- Karmelizować - polać trzema łyżkami miody, ostrożnie wymieszać i piec jeszcze przez 5 - 10min bez folii.
ciasto
250 g - cukru
3 - jajka
250 g - oleju (bez zapachu)
200 g - puree z pieczonej dyni
300 g - mąki tortowej
starta skórka z jednej pomarańczy
10 g - proszku do pieczenia
3 - jajka
250 g - oleju (bez zapachu)
200 g - puree z pieczonej dyni
300 g - mąki tortowej
starta skórka z jednej pomarańczy
10 g - proszku do pieczenia
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę. Wymieszać.
- W drugiej misce ubić jajka z cukrem aż masa zbieleje i będzie gęsta.
- Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
- Do powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach.
- Dodać puree z dyni i wymieszać.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Na górę położyć 3 - 4 kawałka karmelizowanej dyni.
- Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem.
- Studzić na kratce.
składniki na krem
100 g masła w T pokojowej
250 g serka śmietankowego z lodówki
200 g puree z dyni
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
- Do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką włożyć krem i wyciskać na babeczki.
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Pięknie wyglądają te babeczki. Uwielbiam słodycze z dynią :)
OdpowiedzUsuń