8.12.2016

Pierniczki


dla miłośników toruńskich 
katarzynek



 przepis dostałam od znajomej,
jest to przepis rodzinny,
przekazywany z pokolenia na pokolenie



8.10.2016

25.09.2016

Tort owocowy


malinowy 



z czerwoną porzeczką


9.09.2016

Marshmallow



pianka owocowa - malinowa


Nie ma nic łatwiejszego ! 

13.04.2016

Francuska klasyka - tort "Fraiseir"



czyli tort truskawkowy.
"Fraisier" - to z francuskiego - truskawka.


Ten tort nie ma jakiegoś konkretnego przepisu.

Tort "Fraiseir" - to dwa spody biszkoptowe
 przełożone kremem (zazwyczaj to krem muślinowy) i
charakterystycznie ułożona truskawka - 
"na baczność".
To ona (truskawka) gra główną rolę!


27.03.2016

Ciągnące karmelki






 Są mięciutki, 
lekko ciągnące,
nie za słodkie.
Bardzo proste w przygotowaniu.







Zawinięty w papierki można trzymać 
w T pokojowej.




24.03.2016

Tort Snickers -


kolejna wersja tortu




Skład tortu:
dwie warstwy ciasta czekoladowego "oreo",
dwie warstwy ganaszu z czekolady i
dwie warstwy musu karmelowego z orzechami ziemnymi )))

Tort ten wygląda na skomplikowany,
ale nie jest aż tak trudno go zrobić.    


7.03.2016

Devil’s Food Cheesecake


czyli 
amerykańskie ciasto (albo sernik) Diabła




czekoladowy biszkopt,
ganasz z czekolady deserowej
sernik



13.02.2016

Niemiecki tort "Milchmädchen" -


"Mleczna dziewczynka"




Przepyszny, mięciutki tort
o smaku śmietankowo-waniliowym.
Jest lekko wilgotny, nie za słodki i bardzo leciutki. 

Ten tort smakuje każdemu -
i dzieciom i dorosłym!

12.02.2016

Tort walentynkowy








jabłkowy biszkopt z makiem,
karmel malinowa,
krem-zefir malina z czerwoną porzeczką,
glasaż z czerwonej porzeczki. 
  



11.02.2016

Ciasto owocowe




kruchy spód,
owocowa marmolada,
sernik "japoński cotton",
lekki krem śmietankowy.
 



23.01.2016

Dakłas (dacquoise) kokosowy

czyli ciasto bezowe.



Dakłas (dacquoise) - jest to tradycyjny tort 
południowo-zachodniej Francji.
Składa się on z dwóch-trzech spodów 
z ciasta bezowego z mielonymi migdałami  - dakłas
(niekiedy z dodatkiem orzecha laskowego, kokosu albo pistacji)
przełożonych kremem.



Nazwa tortu jak i spodów pochodzi od nazwy miasteczka Dax.