24.05.2015

Tarta "truskawka z mango"

.
na cieście dakłas







Ciasto dakłas (pâte à dacquoise) 
czyli  ciasto makaronikowe 
(tak go określili w książce "Desery..." Pierre Hermé)
 składa się z samych białek, cukru, cukru pudru i
mielonych orzechów.





Tradycyjnie się robi z mielonych migdałów
ale część migdałów albo i całość można 
zastąpić wiórkami kokosowymi lub makiem...



23.05.2015

Krem angielski z mango





Świetny dodatek do lodów,
deserów! 



17.05.2015

Rolada biszkoptowa



- to rewelacyjny i szybki deser.








Idealne "koło ratunkowe" 
na niespodziewane wizyty :)







Szczerze mówiąc, nie zawsze mnie się udawał biszkopt na roladę. 
Jednak w końcu zdołałam doprowadzić go
do perfekcji.   

12.05.2015

Lemoniada limonkowo-bazyliowa





Lekko kwaskowa, 
z delikatną nutą bazylii i limonki.

4.05.2015

Waniliowe bułeczki


niczym z bajki wzięty!





Mają bardzo delikatny  mięciutki
miękisz
i
 cieniutką, lekko chrupiącą skórkę.