10.06.2014

Tort "Napoleon brzoskwiniowy"






Lekki i pyszny tort 
dla miłośników brzoskwiń



tort śr. ok. 24 cm



krem patissiere (cukierniczy) brzoskwiniowy
350 g - brzoskwiń (świeże albo z puszki)
150 g - wody ( w przypadku świeżych brzoskwiń) albo
150 g - syropu ( w przypadku brzoskwiń z puszki)
3 jajka (ok.150 g)
50 g - mąki
100 g - cukru
50 g - masła T pokojowej
2 brzoskwini
300 g - serku śmietankowego

  • Cukier, mąkę i jajka ubić, aż masa zbieleję.
  • Brzoskwini zmiksować (świeże - obrać ze skórki i usunąć pestki), połączyć z wodą/syropem, doprowadzić do wrzenia w rondelku.
  • Do masy jajecznej dodać 1/3 gorącej masy brzoskwiniowej, cały czas ubijać. Wlać do rondelka z brzoskwiniami i mieszając, na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszać!
  • Gdy krem zgęstnieję, przelać do miski. Miskę wstawić do większej, napełnionej bardzo zimną wodą.
  • Gdy krem ostygnie do T ok. 50C, dodać masło i dobrze wymieszać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Pozostałe brzoskwini z puszki albo świeże (obrać ze skórki i usunąć pestki) pokroić w drobną kostkę.
  • Serek zmiksować i połączyć z kremem cukierniczym i pokrojonymi brzoskwiniami. Dokładnie wymieszać.    







smacznego!

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz